У СОМБОРСКОЈ ГИМНАЗИЈИ ЗАБРАЊЕНА УПОТРЕБА МОБИЛНИХ ТЕЛЕФОНА

 

Да је коришћење мобилних телефона у српском јавном простору, на радном месту али и школама попримила епидемијске размере, није никаква новина нити специфичност. Ипак, суочени са чињеницом да „тркељисање“ по тачскрин екранима паметних телефона усред школских часова омета наставу, родитељи и наставници сомборске Гимназије „Вељко Петровић“ су одлучили да стану украј овој пошасти.

Тако је пре неколико дана, на основу става Савета родитеља и Наставничког већа, директор ове угледне средњошколске установе др Ладислав Фекете, како би жаргонски рекли његови питомци бановао, односно забранио употребу мобилних телефона без дозоволе наставника.

Најновија правила понашања у вези кориштења телефона подразумевају да они морају бити искључени током трајања часа и приде одложени у ђачке торбе. Употреба мобилних телефона за сликање или снимање себе, других ученика, наставника или наставног процеса у току трајања наставе забрањена је у самој школи али и у њеном дворишту, а наставник је у обавези да упише у дневник, као напомену, сваки појединачни случај употребе, али и злоупотребе, телефона од стране ученика на датом часу, а који се деси његове дозволе. Такође, наставник је у обавези да истога дана сваки такав случај уведе и у посебну евиденцију код секретара школе.

Кршење ових правила за собом повлачи и санкције, па је тако одељењски старешина у обавези да, због недозвољеног коришћења телефона ђаку уписаном у дневник смањи оцену из владања, за сваки евидентирани случај за по једну, али и да о томе писаним путем обавести родитеље или старатеље ученика. Уколико се средњошколац после првог прекршаја поново оглуши о новоуспостављена правила у вези коришћења мобилног телефона у школи и њеном дворишту, губи се и сама могућност поправке смањене оцене из владања. Уколико се смартфон злоупотреби, санкција је далеко озбиљнија, па је одељенски старешина у обавези да покрене и васпитно-дисциплински поступак.

Свакако схватајући потребе модерног времена, употреба мобилних телефона у сомборској гимназији ипак није потпуно забрањена, па тако ученици имају право да га користе током одмора, али под условом да то коришћење не правазилази границе дозвољене сврхе и не скрене у злоупотребу. Да би се сви учесници наставног процеса ставили у једнак положај, новодонешена правила у сомборској Гимназији „Вељко Петровић“ нису заобишла ни наставнике, па је тако ученик, председник одељенске заједнице дужан да писаним путем пријави код секретара школе евентуалну употребу мобилног телефона за време трајања часа од стране наставника.

Додуше, из овог дела јавно публикованих правила није јасно да ли ће и коју санкцију трпети наставник који није имао стрпљења да одговори на телефонски позив или га обави тек по уласку у зборницу, као и да ли уопште сме унети на школски час укључен уређај. Приде, иако на папиру ово лепо изгледа, реално је питање колико ће и ученици имати „петље“ да пријављују своје наставнике који би се усудили да се, у погледу коришћења мобилних телефона у школама, поведу за оном античком изреком „Што је дозвољено Зевсу, није дозвољено волу“. (Дневник)

    Ко је на мрежи: 38 гостију и нема пријављених чланова