ЕНА ХОРВАТ, НАСТАВНИЦА БИОЛОГИЈЕ КОЈОЈ ЈЕ НАЈВАЖНИЈЕ ДА ОД ДЕЦЕ НАПРАВИ ДОБРЕ ЉУДЕ

Ена Хорват је дипломирала са просечном оценом 9,83. Данас је наставница биологије на замени у Основној школи "Никола Вукићевић" у Сомбору и блиски је сарадник Гимназије "Вељко Петровић" са којом реализује неколицину образовних пројеката.

 

Како каже, важније од сваке јединице или петице, је да дете изведете на прави пут и обликујете га у доброг човека, који ће умети да разликује добро од лошег, који ће имати развијене праве вредности и исте ценити и код других, које ће знати шта жели и како то да постигне, које ће знати да се бори за себе и себи важне особе у суровом свету у коме живимо.

Ена је наставница којој је знање важније од оцена. Труди се да их научи да уче, да их подстиче на закључивање, повезивање, примену знања.

- Моји ученици можда неће увек бити задовољни оценом коју имају, и можда неће рећи да им је биологија међу омиљеним предметима, али није ни бит наставе да по сваку цену приволимо ученике за наш предмет, битно је да их научимо да уче, да им будемо ''ветар у леђа'' и мотиватори. Радим посао који заиста волим и којим сам одувек желела да се бавим, свој позив учитеља тј. наставника бирам као прву и последњу опцију - каже она.

А све је почело док је Ена била дете. Још тада је желела нешто што већина њених вршњака није ни помишљала - да заувек иде у школу.

Сматра да се од деце може много тога научити. Дечија искреност и спонтаност су нешто што изузетно цени и због чега воли да ради са децом. За њу није срамота рећи "не знам", јер  у томе види простор за учење и унапређење.

И колико год нам деловало да знање у данашњем друштву није важно и вредновано, Ена зна да ће оно пронаћи свој пут.

У рад са децом улаже много љубави и важна јој је отворена комуникација у којој владају поштовање и поверење.

- Оно у чему се посебно проналазим и за шта сматрам да може да допринесе развоју детета јесу ваннаставне и ваншколске активности. Најважније је придобити децу и квалитетно им заокупити време, не дозволити им да се изгубе у досади и доколици. У школи и ван ње релизујемо квизове, пројекције филмова, радионице, одласке у природу, обележавање важних еколошких датума, организујемо волонтерске акције, наградне конкурсе, снимамо едукативне видео материјале - открива нам она.

Пре пет година Ена је покренула ауторски блог "Научи ме да учим и заволим биологију" који се бави темама попут биологије, екологије, актуелних дешавања у свету науке, формалног и неформалног образовања. Намењен је ученицима, наставницима, али и свим љубитељима природе и науке.

Образовни пројекти су нешто чиме се бави са истом посвећеношћу и ентузијазмом као и самом наставом. Иза ње налази се преко 20 реализованих пројеката у којима је била како члан тима, тако и координатор. Ове године организује осми пут и Дечји научни клуб.

Циљ?

Превазилажење баријера према науци као нечему што је тешко, неразумљиво и недостижно. Други пројекти усмерени су ка развоју еколошке свести и боравку у природи.

Иако има само 29 година, Ена је ауторка уџбеника из биологије за 5. разред основне школе, заједно са колегом Милићев Гораном, који у учионице улази од септембра.

- Ја сам пронашла себе. И сада стварам ситуације у којима ће исто то постићи и "моја деца" - закључује Ена. (Noizz)

    Ко је на мрежи: 37 гостију и нема пријављених чланова