У ПРИПРЕМИ ПРАВИЛНИК О БЕЗБЕДНОСТИ ДЕЧИЈИХ ИГРАЛИШТА: Биће уређен квалитет опреме на игралиштима, регулисано ограђивање, осветљење и радно време!

 

Помоћник министра привреде Александар Старчевић изјавио је да је у припреми Правилник о безбедности дечјих игралишта, којим ће бити прописано каква треба да буде опрема на којој се малишани играју, подлога и сви пратећи елементи, како би се могућност повреде малишана свела на минимум.

Он је рекао да је формирана посебна Радна група која ће се бавити Правилником, да је драфт тог документа завршен, а уз поштовање свих процедура, очекује се да од 1. јуна буде у употреби.

- Веома је битно за дечије игралиште да буде безбедно, а то значи да сва опрема која је на игралишту мора бити изведена и израђена у складу са одређеним стандардом. Сви делови на игралиштима који су покретни, где дете може да се повреди, морају да буду заштићени, јер би, примера ради, дете могло да завуче руку и повреди се, рекао је Старчевић који је помоћник министра у Сектору за квалитет и безбедност производа.

Према речима помоћника министра Александра Старчевића, Правилник не одређује димензије опреме на игралиштима, али квалитет да.

- Примера ради, подлога мора бити од одговарајућег материјала, тако да дете, у случају да падне са висине од око три метра падне на подлогу која амортизује ударац и да та амортизација ударца спречи преломе и тешке повреде детета. То је гумени композитни материјал, нека комбинација са пластиком, али никако бетонска подлога, каже Старчевић.

На справама где постоје прегиби, као на пример на клацкалици, тај прегиб мора да буде заштићен да дете не би могло да стави руку унутра и повреди се. Справе висине од три метра и више мораће да имају оградицу са стране.

- Још једна новина је та што Правилник предвиђа да ће власник да буде одговоран, а у великом броју случајева, то су локалне самоуправе јер су игралишта на јавним површинама. Планиран је и инспекцијиски надзор који ће вршити комунална инспекција, открива помоћник министра. Ограђивање, осветљење и радно време ће такође бити регулисано.

Нови правилник ће, како је рекао, довести до тога да се превазиђу нејасноће, да се тачно одреди место сваког учесника у процесу.

Дакле, деца у Србији се више неће играти на бетону, имаће ограде на пењалицама и заштите на прегибима како не би повредили руке или ноге. Такође, игралишта неће бити отворена као сада 24 сата, већ ће постојати радно време, како се ту не би скупљали пијанци и омладина као до сада. Све ово предвиђа први Нацрт правилника о већој безбедности деце на игралиштима.

На ову одлуку, Министарство привреде се одлучило након низа догађаја у којима безбедност деце на игралиштима није била на највишем нивоу, али и због неразумевања, лоших тумачења и проблема у примени одредби Закона о општој безбедности производа ("Сл. гласник РС", бр. 41/2009) и стандарда којим је у потпуности преузета европска Директива о општој безбедности производа.

    Ко је на мрежи: 95 гостију и нема пријављених чланова