ПРЕДСТАВЉЕНЕ БЕСПЛАТНЕ ОБУКЕ И МОГУЋНОСТИ ПОДРШКЕ МЛАДИМА У ЦИЉУ УНАПРЕЂЕЊА ЗАПОШЉИВОСТИ

У уторак 03. априла у просторијама Сомборског едукативног центра приређена је конференција за медије како би се незапосленим младима из Сомбора и околних насеља представиле обука које ће се реализовати у наредном периоду, са циљем да више од 40 учесника истих стекну знања и вештине неопходне за неколико дефицитарних занимања и послова на територији града Сомбора.

Средства за ове обуке обезбеђена су у сарадњи са многобројним партнерима из локалне заједнице, међу којима су Град Сомбор, те је поред Срђана Влашкалића, извршног директора СЕЦ-а, о предстојећим активностима на конференцији говорила Бојана Нешовић, координаторка за децу и младе у одељењу за друштвене делатности, као и Владимир Поповић, директор Школе за основно образовање одраслих Сомбор са којом се у партнерству реализује највећи део обука.

- Најпре је у октобру прошле године почела реализације пројекта  „ПУЗЛА која недостаје – Подршка Успешној Запошљивости Локалном Акцијом“ чији је носилац СЕЦ и који се реализује заједно са партнерима; Школом за основно образовање одраслих Сомбор, Сомборелектро доо, Општим удружењем предузетника Сомбор и Удружењем Рома „Бели Голуб“, а који је одабран за финансирање на конкурсу под називом “Подршка иновативним приступима за повећање запошљивости и запошљавања младих” који је спровео “Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије” у склопу програма “Знањем до посла” који финансира Швајцарска агенција за развој и сарадњу, рекао је Срђан Влашкалић.

Владимир Поповић је истакао да је кроз поменути пројекат најпре спроведено анкетирање како међу предузетницима који послују у Сомбору, тако и међу младима при чему је нагласак био на рањивој групи младих, тј. теже запошљивој категорији младих од којих су већина испитаника били млади становници ромског насеља у Бачком Моноштору.

- На основу анализе ситуације на тржишту рада и потреба незапослених младих који су анкетирани, креирани су курикулуми за четири дефицитарна занимања, за која сада објављујемо позиве, а то су:  руковаоци моторном тестером, вариоци, тесари и зидари, објаснио је Поповић. Он је додао да ће млади између 18 и 30 година који прођу теоријски и практичан део ових обука које ће реализовати Школа за основно образовање одраслих у сарадњи са потенцијалним послодавцима, стећи неопходна знања и вештине, добити одговарајући сертификат, као и прилику да се запосле код послодаваца који су исказали потребу за наведеним занимањима.

Током децембра, од стране Министартства омладине и спорта Републике Србије, Град Сомбор је у партнерству са Сомборским едукативним центром, Сомборским омладинским Боом-ом и Школом за основно образовање одраслих у Сомбору подржан за реализацију пројекта "МЛАД СЕ ПРОМЕНИ, ЗА ПОСАО ПОКРЕНИ 3.0 – унапређење запошљивости и подстицање запошљавања младих у Сомбору“ у оквиру којег су обезбеђена додатна средства за обуке младих којима се поспешује њихова запошљивост.

Бојана Нешовић је истакла да је у оквиру овог пројекта већ реализована обука за писање и реализацију пројеката и позвала младе између 15 и 30 година да се пријаве на наредну обуку, кроз коју ће моћи да стекну компетенције за мултимедијалну продукцију и буду касније подржани да заврше своје производе те сазнају како са њима да изађу на тржиште.

- Такође позивам младе да користе сервис под називом “Каријерни инфо кутак” који се кроз наведени пројекат спроводи у Омладинском клубу Града Сомбора, а подразумева подршку младима у проналажењу запослења путем разговора, каријерног вођења, подршке при писању ЦВ-а/биографије и припреме за разговор са послодавцем, додала је Нешовић.

Срђан Влашкалић је на крају конференције искористио прилику да позове младе да посете заједнички штанд Сомборског едукативног центра, Школе за основно образ одраслих и Канцеларије за младе на сајму запошљавања који ће бити одржан 20. априла од 11 часова у Спортском центру "Соко", а на којем ће се такође прикупљати пријаве за наведене обуке те заинтересованим младима давати више информација у вези истих.

- Осим тога, млади ће у оквиру нашег заједничног штанда моћи да користе претходно описану подршку у оквиру “Каријерног инфо кутка”, рекао је Влашкалић

Рок за пријаве младих на предстојеће обуке је 22. април, а додатне информације о начинима пријаве за све појединачне обуке могу се добити и путем телефона 025/444-249 и емаил адресе: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

    Ко је на мрежи: 32 гостију и нема пријављених чланова