АПЕЛ "ВОЈВОДИНАШУМА" - НЕ ПАЛИТИ ВАТРУ НА ОТВОРЕНОМ ПРОСТОРУ!

Јавно предузеће Војводинашуме апелује на све грађане, да се у наредном периоду одговорно понашају у природи јер својим поступцима могу изазвати пожаре који одувек представљају велику опасност и за шуме.

Познато је да предузимање превентивних мера има непроцењиви значај, а одговорно понашање сваког појединца заузима кључно место у стратегији спровођења заштите од пожара. Током календарске године, постоје три критична периода када је неопходно применити појачане мере опреза и заштите од пожара. Први период повећане угрожености од шумских пожара је март-април, јер се вегетација још увек није пробудила а у пољу и непосредној близини шуме има сувих биљних остатака који представљају лако запаљиви материал. Са почетком лепог времена људи су све присутнији у природи, па својим понашањем најчешће ненамерно узрокују пожар.

Јавно предузеће „Војводинашуме“ апелује на грађане да не пале ватру на отвореном простору, ако место за то није предвиђено, видно обележено и прописно обезбеђено. Неконтролисано паљење суве траве и ниског растиња у пољу и поред пута, врло често узрокује пожар великих размера који се брзо шири.

Подсећамо грађане да својим несавесним понашањем могу угрозити сопствену и безбедност других људи и имовине. Заосталу ватру или мањи пожар, треба одмах угасити, под условом да не постоји опасност по гасиоца. У супротном, хитно позвати ватрогасну службу на број 193, а у случају шумског пожара и најближу шумску управу. На позив надлежних органа, потребно је да грађани узму учешће у гашењу пожара. Ово се посебно односи на власнике шума и земљишта које је под пожаром, или коме прети непосредна опасност. Јавно предузеће “Војводинашуме” очекује помоћ и од осталих институција, и појединаца да подрже овај апел, јер пожари годишње наносе непроцењиве штете шумском фонду Републике Србије.

 

    Ко је на мрежи: 43 гостију и нема пријављених чланова