ГРАДОНАЧЕЛНИЦА СОМБОРА ДУШАНКА ГОЛУБОВИЋ ПРЕДСТАВИЛА СОМБОР, КАО ПРИМЕР ДОБРЕ ПРАКСЕ, НА НАЦИОНАЛНОЈ КОНФЕРЕНЦИЈИ О ЛОКАЛНОМ ЕКОНОМСКОМ РАЗВОЈУ

 

У уторак, 3. Јула у скупштини града Београда одржана је национална конференција о локалном економском развоју у оквиру које су представљени резултати истраживања о капацитетима локалних самоуправа за ЛЕР, спроведеног у оквиру заједничког пројекта НАЛЕД-а и Развојне агенције Србије.

На скупу су размотрени нови механизми подршке општинама и градовима како да привуку инвестиције, успоставе бољу сарадњу са постојећом привредом и традицију и културу ставе у функцију економског развоја.

Као пример осталим самоуправама присутнима се обратила градоначелница Сомбора, Душанка Голубовић која је говорила о примени ових механизама у локалној самоуправи Сомбора.

- Локална самоуправа града Сомбора је реформама администрације и применом нових приступа у пословању унапредила квалитет услуга и живота својих суграђана и тако добила сертификат Локалне самоуправе са добром пословном климом. Град је препознао вредности у културној и занатској традицији и у заједништву са градом Пиротом, Етно музејом и нашим суграђанкама из Стапара заштитио Стапарски ћилим као традиционалну рукотворину из српског културног наслеђа, а то је само један од начина како би се оснажиле жене које су  и покретачи развоја Србије, истакла је између осталог градоначелница Сомбора Душанка Голубовић обраћајући се учесницима националне конференције о локалном економском развоју.

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић оценио је на данашњој додели награда „Шампиони локалног развоја“ да општине и градови имају могућности и механизме да подрже своја предузећа и подстакну локални развој.

Он је упозорио да локални економски развој није само законска обавеза градоначелника и председника општина, већ и животна, јер свака инвестиција, сваки напредак у унапређењу пословања директно утиче на квалитет и стандард живота њихових суграђана.

Потпредседница Владе и председница Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић, присуствовала је националној конференцији „Шампиони локалног развоја“ и том приликом уручила сертификате представницама локалних занатских удружења која се баве израдом традиционалних рукотворина из српског културног наслеђа.

Михајловићева је изјавила да са Националном алијансом за локални економски развој (НАЛЕД) има одличну сарадњу, што је доказано и увођењем електронских грађевинских дозвола, реформом катастра и, посебно, покретањем иницијативе „Упослимо 1.000 жена у руралним подручјима“.

- Када смо пре годину дана покренули пројекат запошљавања жена на селу, желели смо да помогнемо да за посао који обављају буду плаћене и на тај начин стекну економску самосталност, без које нема ни привредног развоја наше земље. Жене јесу покретачи локалног развоја, рекла је Михајловићева.

Сертификати су уручени женским занатским удружењима из Чачка, Лознице, Шапца, Лесковца и Сремске Митровице, док су као шампиони локалног развоја награђени Ниш, Врање, Врњачка Бања, Стара Пазова, Шабац, Мионица, Бечеј, Крушевац и Лозница.

    Ко је на мрежи: 36 гостију и нема пријављених чланова